Satu-Mare Online: [Indexdecontacte] De bine despre România!

Tuesday, 23 August 2011

[Indexdecontacte] De bine despre România!

De bine despre România!

Link to RomaniaPozitiva

Proiecte şi proiecţii pentru România de la 2000 km distanţă

Posted: 23 Aug 2011 10:17 AM PDT

Salut! Ne face placere sa continuăm serie de interviuri online cu români aflați la km distanță de țară. Răspunde întrebărilor RomaniaPozitiva *Nicoleta Anton, împărtășind cu noi câteva gânduri și proiecte despre România de la 2000 de Km distanţă de țară.

RomaniaPozitiva: Ce-ţi oferă România şi nu găseşti afară?

Pe mama şi pe tata, graiul românesc şi mucenicii aburinzi de sărbători. Îmi mai oferă toată copilăria mea, adolescenţa şi acel loc de unde stăteam şi visam la cum îmi voi construi viaţa. Dacă ar fi să extrag o singură idee de aici, aş spune că România îmi oferă fundamentul a ceea ce sunt şi a ceea ce voi face în viaţă. Baza de la care pornesc întotdeauna când vreau să construiesc ceva pentru mine şi pentru oamenii din jurul meu. Modul în care pot să relaţionez cu orice şi oricine, modul în care îmi setez aşteptări şi setul de valori prin care le evaluez rezultatele. România este atât de tare parte din mine, o port cu mine peste tot şi nu cred că aş putea să fiu vreodată altceva decât româncă.

RomaniaPozitiva: Care sunt lucrurile pe care le-ai descoperit despre România când eşti în străinătate?

Este o ţară atât de vie şi de dinamică! Clocoteşte de iniţiative din partea societăţii civile şi văd atât de mulţi oameni care, prin propriile puteri şi prin intermediul ONG-urilor în care activează (foarte mulţi dintre aceştia voluntari) fac ceva pentru a schimba viitorul României în bine. Îi respect şi apreciez pe toţi cei care fac asta. Au o energie fantastică, indiferent de domeniul de care sunt interesaţi: de la ajutorul copiilor cu autism sau refacerea unei şcoli până la crearea unei noi generaţii de lideri.

Într-un stat deja dezvoltat şi aşezat, nu vezi atâta energie investită în dezvoltarea ţării lor venind din partea cetăţenilor. Sunt cumva mai aşezaţi şi ei. (Nicoleta Anton)

RomaniaPozitiva: Ce faci pentru România din străinătate?

In primul rând ma cresc pe mine şi, odată cu asta, o părticică din România. Încerc să îmi desfăşor activitatea de aici cât mai bine posibil. România trăieşte prin noi şi părerea tuturor despre români se formează din interacţiunea cu noi. De aceea, în fiecare zi, încerc să le arăt o altă faţă a românilor: puternici, deştepţi şi întotdeauna de încredere. Noi suntem cei mai buni purtători de cuvânt ai ţării noastre şi nu numai în timpul orelor de lucru.

În acelaşi timp, m-am alăturat unor tineri frumoşi ce îşi doresc să ajute România în felul lor: GRASP şi FOR Children, două organizaţii nonguvernamentale ai căror membri români din mai multe părţi ale lumii contribuie prin proiecte şi donaţii la binele ţării lor şi al oamenilor ce trăiesc în ea. Fac parte din departamentul de comunicare al GRASP unde misiunea noastră este să comunicăm cât mai bine în interior şi în exterior ceea ce facem prin proiectele noastre pentru România.

RomaniaPozitiva: Ce te-a motivat/îndemnat să pleci?

Vroiam să descopăr şi altceva. Am trăit mereu cu fascinaţia altor culturi şi vroiam să văd cu ochii mei cum sunt 'alţi oameni' şi cum m-aş descurca într-un mediu diferit de cel cu care eram obişnuită. Cred că am reuşit asta şi viaţa într-un mediu intercultural te îmbogăţeşte. Nu numai că afli lucruri despre alte culturi şi cum trăiesc alţi oameni, dar afli mai multe şi despre tine şi ţara ta.

RomaniaPozitiva: Un vis de-al tău despre/pentru România.

Să ajungem să fim cu toată puterea mândri de noi. Cred că facem asta prea puţin astăzi. În acelaşi timp, cred că avem nevoie şi de mai multe motive de mândrie, aşa că visez la momentul în care voi fi copleşită de frumuseţea lucrurilor pe care românii, împreună (nu individual, prin diferite colţuri ale lumii) le fac. Cel mai mult, sper să facem educaţia accesibilă tuturor şi să ridicăm nivelul calităţii acesteia. Mi-aş dori ca, în loc să văd o mână de tineri extraordinar de bine pregătiţi într-un domeniu alături de o majoritate care se luptă cu exprimarea într-o română curată şi susţinerea unui argument logic, să trecem toţi de un anumit prag. Cred că am avea o ţară mult mai liniştită, frumoasă, respectată şi productivă dacă am schimba modul în care privim educaţia astăzi – de la ceea ce ni se predă până la modul în care asimilăm această informaţie, fără a sta prea mult pe gânduri. Aş încuraja din ce în ce mai mult, din punctul de vedere al educaţiei non-formale, activitatea în cluburile de dezbateri în timpul liceului şi cea în organizaţiile studenţeşti în timpul facultăţii. Cred că un tânăr care face asta învaţă să gândească pentru sine, să dezvolte un argument, să gândească logic, să pună suflet, să se organizeze şi să fie responsabil, lucruri de nepreţuit pentru creşterea unui popor frumos şi mândru de ceea ce este.

*Nicoleta Anton, GRASP?

Sunt membră în cadrul departamentului de comunicare al GRASP, în care am intrat la inceputul lui 2011. Aici mă ocup cu redactarea de materiale şi sunt responsabilă de comunicarea în cadrul proiectului Legal Lectures and Law Internships.Articole înrudite:

Campania de strangere de fonduri Special Olympics continua pana pe 30 august

Posted: 23 Aug 2011 08:34 AM PDT

Lansata la inceputul lunii iulie si sustinuta de persoane publice din lumea sportului si a divertismentului campania are drept scop strangerea de fonduri pentru sportivii Special Olympics precum si incurajarea lor de a continua eforturile sportive care ii ajuta sa duca o viata normala.


Mecanismul campaniei consta in achizitionarea biletelor la tombola, care va avea loc la sfarsitul lunii august. Pretul unui bilet este de 25 de lei, iar prin tragere la sorti participantii au sansa de a castiga obiecte oferite de persoanele publice implicate in campanie.

Premiile campaniei sunt urmatoarele:

-          Helmuth Duckadam –  o minge cu autograf

-          Andreea Raducan -  un tricou cu autograf

-          Cristian Topescu – DVD-urile de colectie cuprinzand momente de aur din mai multe editii ale Jocurilor Olimpice de vara si de iarna, comentate de experimentatul jurnalist sportiv

-          Cori Gramescu – 3 abonamente de cate 3 luni la sala Lady Fit

-          Mihai Dragomir – 3 carti „Ia-ti portia de sanatate" scrise de cunoscutul antrenor de fitness

-          Guess Who – o pereche de ghete Puma by Guess Who create special pentru castigatorul premiului

-          Cornel Ilie – un tricou „Vreau o tara ca afara" semnat de toti membrii trupei Vunk

-          Giulia –  o costumatie de scena

-          Eugen Al Pann – 2 tablouri ce o portretizeaza pe Nadia Comaneci cu semnatura gimnastei

In perioada 20 iunie – 5 iulie, delegatia Special Olympics Romania, formata din 55 de persoane (sportivi cu si fara dizabilitati intelectuale si antrenori) a participat la cel mai mare eveniment sportiv global al anului: Jocurile Mondiale de Vara Special Olympics Atena, Grecia 2011.

Sportivii romani au concurat cu peste 7000 de sportivi din 180 de tari din toata lumea si s-au intors acasa cu 21 de medalii: 5 de aur, 9 de argint si 7 de bronz. Ei au concurat la sase discipline: atletism, baschet unificat, fotbal unificat, bocce, gimnastica artistica si tenis de masa. Competitiile s-au  desfasurat in aceleasi locatii in care au avut loc si Jocurile Olimpice. Componentii lotului Special Olympics Romania provin din diferite zone ale tarii: Targoviste, Suceava, Bacau, Ilfov si Bucuresti.

Nadia Comaneci a defilat alaturi de delegatia Romaniei la Ceremonia de Deschidere si a sustinut echipa de gimnastica a Special Olympics Romania. Alaturi de ea au participat si Cristian Topescu si Larisa Claru, in calitate de membri in Comitetul Director al organizatiei.

Rezultatele echipei Romaniei la Jocurile de la Atena:

- atletism: au participat 4 sportivi de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Suceava, antrenati de doamna profesor Veronica Budeanu si de Valeria Balan de la UNEFS Bucuresti, care au obţinut 1 medalie de aur (Denis Grigoras – saritura in lungime), 2 medalii de argint (Andreea Popovici si Denis Grigoras – alergare 100 m) si 2 medalii de bronz (Ana Maria Talalau si Ionut Petrea);

- baschet unificat: locul IV; au participat 5 sportivi de la Scoala de Arte si Meserii (SAM) nr.3 Bucuresti (Adrian Andrei, Roxana Marocinski, Marian-Gabriel Nistor, Viorel Rizoiu, Marian Tanasoiu) si 5 parteneri de la Colegiul Naţional "Matei Basarab" Bucuresti (Adrian-Laurentiu Blaga, Radu-Mihai Buhlea, Ionut-Leonard Curt, Raluca-Madalina Lungu, Cristian-Stefan Miu), antrenati de doamnele antrenor Alina Moanta de la Federatia Romana de Baschet si profesor Mariana Timofte de la SAM 3 Bucuresti;

- fotbal unificat: locul IV in grupa C alaturi de Liban, Norvegia si Ucraina; au participat 6 sportivi de la Scoala Speciala Targoviste (Georgian Ciuca, Petre Dexan, Cosmin Dinu, Gheorghe Gociu, Ionut Ioana, Marian Sandulescu) si 6 parteneri de la Liceul Sportiv Targoviste (Marius Balasa, Dragos Grigore, Mihail Madaran, Aurel Nica, Vasile Sandu, Alin Todireanu), antrenati de domnul profesor Gheorghe Becheanu si de antrenor Gabriel Vacarescu;

- bocce: 1 medalie de aur pe echipe; au participat 3 sportivi cu dizabilitati intelectuale de la Fundatia Motivation – Anca Chirita (locul V individual si locul IV la dublu), Marian Ionita (locul IV individual si locul IV la dublu), Eduard Craciun (1 medalie de bronz la individual si locul IV la dublu) si sportiva Alexandra Zamfir (1 medalie de bronz la individual si locul IV la dublu);

- gimnastica artistica: au participat 4 gimnasti de la Scoala Speciala nr.11 Bucuresti, antrenati de domnul prof. univ. dr. Gabriel Popescu de la UNEFS Bucuresti si de catre doamna profesoara Dorina Soare de la Scoala Speciala nr.11 – Andrei Cristea (locul IV la sol, locul V la sarituri), Ionut Paunescu (1 medalie de bronz la cal cu manere si locul V la sol), Alexandra Calota (1 medalie de bronz la barna, locul V la sol si locul V la sarituri), Gabriela Burcus (1 medalie de argint la individual compus, 1 medalie de argint la barna, 1 medalie de argint la sarituri, 1 medalie de bronz la sol si locul IV la paralele inegale);

- tenis de masa: au participat 4 sportivi de la Centrul Scolar de Educatie Incluziva nr.1 Bacau, antrenati de domnul profesor Dorel Tataru – Catalin Lecusanu (1 medalie de argint la individual, 1 medalie de argint la dublu, 1 medalie de bronz la dublu mixt), Alexandru Chirila (1 medalie de aur la individual, 1 medalie de argint la dublu, 1 medalie de argint la dublu mixt), Ana-Maria Toader (locul IV la individual, 1 medalie de aur la dublu, 1 medalie de bronz la dublu mixt), Ana-Maria Ghircusor (1 medalie de aur la individual, 1 medalie de aur la dublu, 1 medalie de argint la dublu mixt).

 

Fundatia Special Olympics din Romania (FSOR) a fost infiintata in noiembrie 2003, ca parte integranta a miscarii sportive internationale Special Olympics. Special Olympics contribuie la integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati intelectuale, incurajand comunicarea prin sport. Special Olympics ofera persoanelor cu nevoi speciale sansa de a-si descoperi si dezvolta potentialul si calitatile sportive prin intermediul programelor de pregatire si a evenimentelor competitionale. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei si ai comunitatii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienta care insufla energie, sanatate, incredere in sine si bucuria de a trai.Articole înrudite:

Care sunt factorii de succes pentru adoptarea responsabilitatii sociale in proiectele ONG-urilor?

Posted: 23 Aug 2011 07:30 AM PDT

Raspunsul il construim impreuna!

Societal provoaca printr-un chestionar organizatiile societatii civile sa se pronunte cu privire la cat de determinante sunt cunostintele, mijloacele, strategia asociatiei si prioritatile partenerilor pentru aplicarea responsabilitatii sociale in proiectele pe care le desfasoara.

Chestionarul este adresat managerilor de proiect si persoanelor cu functii de conducere din ONG-uri si poate fi accesat la acest link.

Chestionarul este bazat pe Grila de Indicatori Societal, organizata in patru domenii de interventie: dezvoltarea sociala, protectia mediului, dezvoltarea economica si buna guvernanta. Scopul acesteia este de a facilita adoptarea Responsabilitatii Sociale in managementul proiectelor finantate prin Programul Grundtvig, in special, si ONG-urile societatii civile romanesti, in general.

Raspunsurile la chestionar vor fi completate cu opt focus-grupuri organizate in perioada septembrie-octombrie in intreaga tara. Agenda acestora poate fi consultata aici. Termenul limita de inscriere la focus-grupuri este de 1 septembrie 2011.

Ce este Societal?

Din ce in ce mai multe ONG-uri si-au insusit conceptul de devoltare durabila si principiile sale: echitatea sociala, dezvoltarea economica, echilibrul mediului. Pe de alta parte, aceleasi organizatii realizeaza proiecte care "pe teren" nu reflecta suficient aceste principii. Constiente de dificultatile practice cu care ONG-urile se confrunta, Asociatia REPER21 (coordonator), Agentia ANPCDEFP si Asociatia CRIES (parteneri) realizeaza proiectul Societal. Derulat in intervalul 2010 – 2013, Societal vizeaza elaborarea de instrumente, formarea de competente si dezvoltarea unei retele pentru managementul responsabil al proiectelor realizate in zona neguvernamentala. Proiectul Societal este co-finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Vom reveni la sfarsitul lunii noiembrie 2011 cu verdictele finale pe site-ul www.societal.ro.

Proiectele Reper21 pot fi vizitate pe www.reper21.ro, apreciate pe Facebook si urmarite pe Twitter

Societal sustine proiectele triplu performante:

Echitabile, Ecologice, EficienteArticole înrudite:

Cultură românească în Cehia

Posted: 23 Aug 2011 05:29 AM PDT

Cultura română în regiunile Cehiei: Moravia şi Silezia

În perioada 19-26 septembrie (2011), Institutul Cultural Român din Praga organizează simultan în trei oraşe importante din Cehia – Brno, Kroměříž şi Ostrava – un program amplu de promovare a culturii române în regiunile cehe Moravia şi Silezia.

Programul propus de ICR Praga publicului ceh constă în expoziţii de pictură, grafică şi fotografie, proiecţii de film, concerte şi spectacole de teatru. Peste 25 de artişti invitaţi din România, artişti români stabiliţi în Cehia, precum şi artişti cehi vor performa într-o cascadă de evenimente culturale în săptămâna dedicată culturii române.
Programul se desfăşoară sub auspiciile Primăriilor oraşelor Brno, Ostrava şi Kroměříž, fiind organizate în parteneriat cu centrele de informare turistică şi culturală din respectivele oraşe.

Sursa: icr.ro

Brno întâlneşte România
19 – 23 septembrie  

19 septembrie
ora 18.30, Galeria 10 – Deschiderea oficială
EXPOZIŢIE // Vernisajul expoziţiei de fotografie „Bisericile fortificate din Transilvania", de Asociaţia „Bucureştiul meu drag!"

ora 20.00, Sala Ern, Primăria Veche – TEATRU // „Amalia respiră adânc", de Alina Nelega Cadariu, regia: Jiří Trnka

20 septembrie
ora 16.00, sala B. Bakala – FILM // Copilăria lui Icar (r. Alex. Iordăchescu)

ora 17.45, foaier, sala B. Bakala – EXPOZIŢIE // Vernisajul expoziţiei de fotografie „Munţii României şi Delta Dunării", autor Martin Krajíček

ora 18.15, sala B. Bakala – FILM // 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (r. Cristian Mungiu)

ora 20.00, scena în aer liber BKC – JAZZ / Concert Bega Blues Band

21 septembrie
ora 16.00, sala B. Bakala – FILM // Marţi după Crăciun (r. Radu Muntean)

ora 18.00, sala B. Bakala – FILM // ROMing (r. Jiří Vejdělek)

ora 20.00, Sala Ern, Primăria Veche – MUZICĂ DE EPOCĂ // Concert Imago Mundi – „Isvor"

22 septembrie
ora 16.00, sala B. Bakala – FILM // California dreamin' (nesfârşit) (r. Cristian Nemescu)

ora 18.45, sala B. Bakala – FILM // Kapitalism – reţeta noastră secretă (r. Alexandru Solomon)

ora 20.00, Sala Ern, Primăria veche – TEATRU. PANTOMIMĂ. DANS // „Dincolo de umbre", de Universitatea de Artă „George Enescu" din Iaşi

23 septembrie
ora 19.00, scena în aer liber BKC – WORLD MUSIC // Concert Fanfara Complexă


Kroměříž întâlneşte România

20-24 septembrie

20 septembrie
ora 17.30, foaier Casa Culturii – Deschiderea oficială
EXPOZIŢIE // Vernisajul expoziţiei personale Teodor Buzu „Dansul culorilor"

ora 18.30, sala Loutkovy, Casa culturii – FILM / Kapitalism – reţeta noastră secretă (r. Alexandru Solomon)

ora 20.30, sala de concerte, Casa culturii – WORLD MUSIC // Concert Fanfara Complexă

21 septembrie
ora 16.00, sala de concerte, Casa culturii – FILM / 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (r. Cristian Mungiu)

ora 19.00, sala de concerte, Casa culturii – TEATRU // „Amalia respiră adânc", de Alina Nelega Cadariu, regia: Jiří Trnka

22 septembrie
ora 17.30, sala Loutkovy, Casa culturii – FILM // California dreamin' (r. Cristian Nemescu)

ora 20.30, foaier Casa culturii – JAZZ // Concert Bega Blues Band

23 septembrie
ora 17.30, sala Loutkovy, Casa Culturii – FILM // Ce familie normală (r. Patrik Hartl)

ora 20.00, sala de teatru Casa culturii – TEATRU. PANTOMIMĂ. DANS // „Dincolo de umbre", de Universitatea de Artă „George Enescu" din Iaşi

24 septembrie
ora 15.00, Palatul Arhiepiscopal – FILM // Marţi după Crăciun (r. Radu Muntean)

ora 17.00, Palatul Arhiepiscopal – FILM // Copilăria lui Icar (r. Alex. Iordăchescu)

ora 19.00, Palatul Arhiepiscopal – MUZICĂ DE EPOCĂ // Imago Mundi – „Isvor"

Ostrava întâlneşte România
21-26 septembrie

21 septembrie
ora 17.30, foaier, Casa Culturii – Deschiderea oficială
EXPOZIŢIE // Vernisajul expoziţiei “Dincolo de lume şi lumină şi înapoi”, de Filip Laureys

ora 19.00, Club Fabric – JAZZ // Concert Bega Blues Band

22 septembrie
ora 16.00, sala de cinema, Casa Culturii – FILM // Pe riscul tău (r. Filip Renč)

ora 17.00, scena în aer liber, Casa Culturii – WORLD MUSIC // Concert Fanfara Complexă

ora 18.00, sala de cinema, Casa Culturii – FILM // 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (r. Cristian Mungiu)

23 septembrie
ora 16.00, Club nr. 1,  Casa Culturii – FILM // California dreamin' (nesfârşit) (r. Cristian Nemescu)

ora 18.45, Club nr. 1, Casa Culturii – FILM // Kapitalism – reţeta noastră secretă (r. Alexandru Solomon)

ora 20.00, sala de teatru, Casa Culturii – MUZICĂ DE EPOCĂ // Imago Mundi – „Isvor"

24 septembrie
ora 16.00, Club nr. 1, Casa Culturii – FILM // Marţi după Crăciun (r. Radu Muntean)

ora 18.00, Club nr. 1, Casa Culturii – FILM // Copilăria lui Icar (r. Alex. Iordăchescu)

25 septembrie
ora 19.30, sala de teatru, Casa Culturii – TEATRU // Amalia respiră adânc, de Alina Nelega Cadariu, regia: Jiří Trnka

26 septembrie
ora 18.00, Galeria U chemiku – EXPOZIŢIE // Vernisajul expoziţiei personale Anca Covrig „Delicat/Delicată"

ora 19.30, sala de teatru, Casa Culturii – TEATRU. PANTOMIMĂ. DANS // „Dincolo de umbre", de Universitatea de Artă „George Enescu" din Iaşi

Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Articole înrudite:

Crosul Societatii Civile in 11 septembrie 2011

Posted: 23 Aug 2011 03:08 AM PDT

Alearga alaturi de membrii organizatiilor nonguvernamentale, participanti la ONG Fest si alaturi de sportivi cunoscuti. Duminica, 11 septembrie, ora 9.00, în Parcul Herastrau (Intrarea Charles de Gaulle) si pregateste-te pentru Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon (9 octombrie 2011).

Sursa: contul de facebook al evenimentului.

Un maraton de evenimente social-sportive dedicate unei vieti sanatoase in care promovam miscarea in aer liber.

Asociația Bucharest Running Club dă startul la 9.30 pe 11 septembrie, în Parcul Herăstrău, Crosului Societății Civile, ultima acțiune de pregătire înaintea Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon. În parteneriat cu ONG Fest, Crosul Societății Civile dorește să promoveze un stil de viață sănătos prin sport și să atragă cât mai multe persoane interesate de implicarea în activități caritabile. De asemenea, crosul dorește încurajarea bucureştenilor de a începe antrenamentele şi de a participa la una din probele ediţiei a patra a Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon care va avea loc pe 9 octombrie.

Invităm campioni olimpici ai sportului românesc, ziarişti, personalităţi din diferite domenii, la Crosul Societății Civile, care se va desfăşura în Parcul Herăstrău din Capitală. Așteptăm, la fel ca și în anii trecuți, amatori, veterani și chiar sportivi de performanță: Elisabeta Lipă – campioană olimpică la canotaj, Andreea Răducan – campioană olimpică la gimnastică, Angela Alupei – campioană olimpică la canotaj şi Otilia Bădescu – campioană olimpică la tenis de masă și multe alte vedete surpriză.

Alături de aceștia sunt așteptate persoane pasionate de alergare de toate vârstele la startul care va avea loc la 9.30 în Parcul Herăstrău, intrarea dinspre Piața Charles de Gaulle. Sumele de bani colectate vor fi donate către două organizații: Hospice Casa Speranței și Viitor Plus Asociația pentru Dezvoltare Durabilă.

Participanţii vor alerga pe o distanţă de cinci kilometri, participarea este liberă iar premiile vor fi acordate primilor trei bărbați și femei de la fiecare categorie. Înscrierea se poate face online, prin completarea formularului de pe site-ul http://www.bucharest-marathon.com/ sau pe data de 11 septembrie, în ziua crosului, între orele 8.00 si 9.00.

Sunt invitați părinți și copii, cu posibilitatea de a alerga împreună și de a participa la evenimentele speciale ce se vor desfășura în timpul crosului.

Agenda evenimentului:
8:00 – Inregistrare alergatori
9:30 – Start Crosul Societatii Civile
11:00 – Conferinta de Presa, la Bon Ton Palace

Traseu si categorii :
Distanta: 5 km
Traseu: Start – intrarea Charles de Gaulle, alergare pe aleea Michael Jackson, pe langa Pavilionul H, pana la Fantana Miorita si intoarcere spre lac, alergare pe malul lacului pana la Bon Ton Palace.

Locul de start si traseul sunt identice pentru toti participantii.

Premii: primii 3 din fiecare categorie, masculin, feminin
Categorii: Adulti 15-45 ani // Veterani peste 45 ani // Juniori pana la 14 ani (inclusiv)

 Articole înrudite:

Orasele transilvanene sunt in continua transformare: vechiul si noul se impletesc in inaugurari indraznete

Posted: 23 Aug 2011 12:30 AM PDT

InaugRO: Episodul 12

Cluj: capitala medicinii private

De la cel mai complex tip de spital până la extinderea unor centre medicale mai vechi, Clujul atrage în ultima perioadă investiţii private solide în sistemul sanitar. Principalul motiv pentru care investiţiile private în sănătate au luat amploare în Cluj, crede Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor (CM) Cluj, ar fi renumele oraşului de centru universitar şi medical puternic, plus cererea mare existentă. „Sistemul privat oferă un act medical superior ca şi calitate. În Cluj există specialişti, un grad de civilizaţie mai mare ca în alte zone şi o mare adresabilitate a pacienţilor, care vin din toate zonele ţării”, a declarat Bârsan. Singurul spital universitar privat din România se construieşte la Cluj-Napoca, pe Calea Turzii,  în cadrul unui parteneriat dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” (UMF) Cluj, Grupul Pelican din Oradea şi municipalitate. Va fi cel de-al doilea spital al Grupului Pelican, primul fiind deschis în toamna anului 2008, în Oradea.

Sursa: Adevarul

Judetul Cluj: 17 biblioteci publice din judeţ au intrat în programul „Biblionet – Lumea în biblioteca mea"

Încă 17 biblioteci publice din judeţ au intrat în programul „Biblionet – Lumea în biblioteca mea", anunţă reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj. Este vorba despre bibliotecile comunale din Apahida, Baciu, Chinteni, Ciucea, Cuzdrioara, Dăbâca, Fizeşu Gherlii, Frata, Gilău, Gârbău, Iclod, Margău, Mica, Mintiu Gherlii, Săvădisla, Ţaga şi Biblioteca Municipală Turda – Filiala Oprişani. Prin acest program cele 20 de biblioteci din judeţul Cluj selectate anterior (Turda, Dej, Gherla, Huedin, Câmpia Turzii, Aiton, Borşa, Cămăraşu, Câţcău, Chiuieşti, Jucu, Luna, Măguri Răcătău, Mihai Viteazu, Negreni, Mociu, Poieni, Recea Cristur, Săcuieu şi Sănduleşti) au beneficiat deja de o finanţare de 654.688 de lei, constând în echipamente de ultimă generaţie, software şi cursuri pentru bibliotecari. De asemenea, tot prin intermediul acestui program a fost donat şi un soft educaţional.

Sursa: Monitorul de Cluj

Cluj-Napoca: parc in locul unui maidan

Locul mizeriei de altădată a fost luat de aparate de fitness. Primăria Cluj-Napoca are planuri mari pentru strada Coastei, unde până la finalul anului trecut era un adevărat focar de infecţie. După ce ţiganii au fost mutaţi de pe amplasament, Primăria a curăţat zona, iar o parte a terenului a fost dată în folosinţa Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului pentru construirea unui complex teologic ortodox, care va include o facultate de teologie şi cămine. Pe restul terenului, au început lucrările la amenajarea unui parc de agrement. În zonă, municipalitatea are planuri pentru construirea unei grădiniţe.

Sursa: Monitorul de Cluj (Foto aici)

Judetul Arad: sistem electronic de videoconferinta si harta electronica

Obiectivul proiectului a constat în realizarea unei comunicări mai eficiente între unităţile administraţiei publice locale, schimb de informaţii și de documente electronice într-un mediu securizat, transmiterea operativă a informaţiilor şi printr-un sistem de videoconferinţă. Proiectul a fost implementat în judeţul Arad în localităţile Arad, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana, Sebiş, Almaş, Apateu, Brâsa, Bârzava, Buteni, Cărand, Cermei, Chisindia, Covăsânţ, Craiva, Dezna, Dorobanţi, Fântânele, Frumuşeni, Ghioroc, Gurahonţ, Hălmagiu, Hălmăgel, Hăşmaş, Macea, Moneasa, Păuliş, Pilu, Săvârşin, Secusigiu, Semlac, Sintea Mare, Socodor, Şagu, Şeitin, Şepreuş, Şilindia, Şimand, Şiria, Şofronea, Tauţ, Vărădia de Mureş, Vinga, Zăbrani, Zerind, pe o durată de 19 luni, și a fost finanțat de Uniunea Europeană. […]. În cadrul proiectului a fost realizată și o harta electronică. „Această hartă este un instrument de management al proiectelor derulate de către Consiliul Judeţean Arad, instituţiile subordonate acestuia, precum şi de către unităţile administrativ teritoriale din judeţ, aflat la dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei operative a activităţilor ce se desfăşoară în aria de competenţă", a explicat Nicolae Ioțcu.

Sursa: Actualitati Arad

Arad: dispecerat medical integral (ISU, Ambulanta, SMURD)

Noul dispecerat medical integrat s-a realizat fără cheltuieli suplimentare, prin reorganizarea spaţiului din dispeceratul actual al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş" al judeţului Arad şi mutarea staţiilor de lucru 112 din dispeceratul ambulanţei. Acesta dispune de toate facilităţile necesare funcţionării în condiţii de criză: sistem propriu de comunicaţii, sursă de energie independentă, nivel de securitate ridicat, etc. În acest spaţiu îşi vor desfăşura activitatea trei dispeceri (unul pentru SMURD, unul pentru ambulanţe medicale şi unul pentru intervenţii specifice situaţiilor de urgenţă).

Sursa: Exclusiv News

Baia Mare: centrul vechi

Acum putem recomanda și Centrul Vechi din Baia Mare ca obiectiv turistic pentru că, după foarte mulți ani, schelele de pe fostul Cinematograf Minerul au disparut. Deși mai sunt 3 zone aflate în paragină în Piața Millenium, Centrul Vechi cu Strada Vasile Lucaciu, 1 Mai, Crișan și Monetariei deține cele mai multe obiective turistice din oraș precum Turnul Sf. Stefan, Casa Iancu de Hunedoara, Catedrala Reformată, Muzeul Judetean de istorie și arheologie dar și mai multe restaurante apreciate printre care Barbarossa, Lumierre și Millenium Pub. În același Centru Vechi există un hotel Diafan, un centru de afaceri Millenium II, un magazin de suveniruri si un complex comercial în cladirea Central.

Sursa (foto): Baimareanul

Baia Sprie (Maramures): Complex Spa

Complexul SPA dispune de piscine acoperite şi încălzite, pentru adulţi şi copii, saună (turcească şi uscată), jacuzzi, sală fitness, servicii de tratament, bazate pe gimnastică medicală (practicate de terapeuţi instruiţi), săli de masaj şi saloane de înfrumuseţare. Şi pentru că este vorba despre un complex, nu putea să lipsească un motel, cu 24 de camere, un restaurant şi un bar. Însă, spaţiul este imens şi există, deja, intenţia de a realiza şi cîteva terenuri de sport. Pînă atunci, însă, vă aşteaptă piscinele, jacuzzi, sauna sau serviciile de tratament şi masaj…

Sursa: Graiul

Satu-Mare: Centrul Medical Veterinar de Sterilizare pentru Câinii Comunitari

Situat pe strada Crișan, centrul este administrat de Asociația pentru Protecția Animalelor "Free Life" Satu Mare, cu drept de folosință pentru o perioadă de 5 ani, conform protocolului de colaborare încheiat cu Primăria. Lucreția Simu, președinta Free Life a arătat că lucrările de amenajare a centrului au început la sfârșitul lunii aprilie, au fost realizate în baza acestui protocol și au constat în refacerea integrală a imobilului, în interior și exterior, costurile, în sumă totală de 14.000 euro (60.000 lei) fiind suportate de Primărie.

Sursa: Satmareanul

Oradea: un nou parc dendrologic in cetate

Partea de Est a Şanţului Cetăţii, care până anul trecut era neîngrijită s-a transformat într-un Parc Dendrologic, amenajat în continuarea primului, pe 26.700 de metri pătraţi, şi întins între Poarta de Est a fortăreţei şi continuând în formă de “L” până spre strada Griviţei. “Am reuşit după o finanţare obţinută de la Administraţia Fondului de Mediu să salubrizăm, în primul rând, încă o parte din Şanţul Cetăţii, care era într-o stare jalnică. A fost adus la standardele unui parc urban ce împrejmuieşte un monument istoric”, a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Proiectul a fost realizat de arhitectul Ernest Pafka, lucrările în valoare totală de 2.027.940, 79 de lei fiind realizate de Constructorul Sălard şi Gardener SRL. După regulile care trebuie respectate în cazul unui monument istoric precum Cetatea Oradea, zona dinspre zidurile acesteia a fost doar înierbată, arbuştii şi plantele au fost amplasaţi pe mijlocul parcului, iar arborii înspre zidurile opuse Cetăţii. În total, parcul are 2.397 de plante, arbuşti şi arbori, un lac artificial cu luciu de apă de 450 de metri pătraţi şi o adâncime de 1,20 metri, un mic alpinariu, 42 de bănci, 72 de corpuri de iluminat.

Sursa (Foto): eBihoreanul

Petrosani: doua noi parcuri

Doua dintre cele trei parcuri nou-construite in municipiul Petrosani au fost inaugurate joi de autoritatile locale. Investitia de peste un miliard de lei a fost finalizata, iar copiii din 3 cartiere au, din aceasta saptamana, spatii de joaca utilate dupa ultimele standarde. Primul parc, cel din Cartierul Aeroport, a fost inaugurat la primele ore ale diminetii. “Sunt doua investitii pe care le inauguram astazi pe strada Pacii si in cartierul Bosnea. Investitia este de peste un miliard de lei si se adreseaza copiilor. Pe langa jocurile moderne cu care am dotat acest loc, noutatea consta si in faptul ca in doua parcuri avem covor de cauciuc pentru a-i proteja pe copii”.

Sursa: Ziare.com

Viscri (Brasov): traseu de mountain bike intre doua sate

Traseul de 8 kilometri dintre satele Critz si Meshendorf a fost gata intr-o luna si jumatate. Pe drum gasim locuri de popas, dar si panouri cu detalii despre flora, fauna si obiceiurile locului. Turistii englezi sunt incantati. Pista de la Critz a costat 12.000 de euro, dintr-o donatie a guvernului Norvegiei. Dar banii au fost dati doar pe 1oluntar. Fundatia care s-a ocupat de toata constructia a lucrat numai cu voluntary, cei mai multi localnici.

Sursa: ProTV (din Romania Pozitiva)

Judetul Suceava: tren de epoca spre manastiri

Un tren de epoca tractat de cea mai veche locomotiva cu aburi din tara in stare de functionare a fost introdus pe traseul Suceava – principalele manastiri din Bucovina. Trenul are in componenta patru vagoane construite in jurul anului 1900, urmand sa circule regulat spre Moldovita, Cacica si Putna, in cadrul proiectului “Pelerin in Bucovina”. Printre pasagerii primei curse s-a numarat si presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur si primarul Sucevei, Ion Lungu. Pretul biletelor pentru o calatorie este de 14 lei, dus-intors, pe oricare dintre traseele Suceava-Putna sau Suceava-Moldovita. Pe ruta Suceava-Putna, trenul va circula in zilele de 8, 10, 12, 14, 15 august, iar pe ruta Suceava-Moldovita, numai in zilele de 14 si 15 august.

Sursa: Info Pensiuni

Bucuresti: National Arena

Stadionul cu o capacitate de 55.000 de locuri a fost vizitat, după patru ore de la deschidere, de aproximativ 35.000 de vizitatori, potrivit estimărilor jandarmilor, departe de dorinţa exprimată de edilul Capitalei. Costurile pentru construcţia stadionului s-au ridicat la 131 de milioane de euro fără TVA, neincluzând mobilierul, reţelele şi amenajările exterioare.

Sursa: Adevarul

Bucuresti: complex social multifunctional in Sectorul 2

Cel mai nou şi modern complex social multifuncţional din Capitală, realizat la standarde europene, unde copiii se perfecţionează în limba engleză, dar învaţă şi limbile chineză şi arabă, trei limbi de mare circulaţie în prezent. Centrul este destinat şi prevenirii abandonului şcolar şi recuperării cazurilor de copii cu dizabilităţi multiple, inclusiv prin implicarea familiilor lor, a fost inaugurat de Primarul Neculai Onţanu joi, 18 august a.c.

Sursa: Politica Locala

Alte inaugurari: lucari de arta in sensuri giratorii din Ramnicu Valcea, un pod nou in catunul Valea Neagra (Maramures), ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Orăşenesc Şimleu Silvaniei (Sălaj), statie de epurare la Brad (Hunedoara), sosea noua dinspre Lipova catre Ususau (Arad), monumental sturionului la Tulcea, Muzeul Satului din Helegiu (Bacau), Cămin Cultural şi Parc Central la Cil (Arad), centrul civic din Faget (Timis), noul sediu SMURD din Maramures, stadion modern la Hidisel (Bihor), targ de animale la Zlatna (Salaj), sala de sport “Doina Melinte Beşliu” la Hudesti (Botosani).

La rubrica "inaugurari" internationale, avem multe stiri pozitive:

Reclama elvetiana filmata in Romania

Una din reclamele cele mai difuzate in Elvetia (Video aici) este filmata in Romania. Bineinteles, firma care a creat spotul mentioneaza numai sporadic acest lucru intr-un interviu deloc mediatizat, pentru ca orice lucru pozitiv despre Romania nu este agreat de presa germana. Noi insa ne bucuram ca ceea ce se vede la televizor ne aminteste, inca odata, ca putem oricand avea impresia ca s-a filmat in Elvetia, Franta sau Italia chiar daca e vorba, de fapt, despre Romania.

Filme romanesti premiate la Festivalul de Film de la Locarno 2011

Lungmetrajul “Din dragoste, cu cele mai bune intentii”, de Adrian Sitaru, a primit premiile pentru cea mai buna regie si cel mai bun actor intr-un rol principal, acordat lui Bogdan Dumitrache, sambata, la gala Festivalului de Film de la Locarno 2011, informeaza site-ul oficial al evenimentului, transmite Mediafax. De asemenea, coproductia romano-italiana “Sapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia” a primit premiul al doilea din partea juriului Junior, care ofera trofee celor mai buni regizori din competitia oficiala a Festivalului de la Locarno. Totodata, filmul a primit premiul Don Quijote din partea International Federation of Film Societies. Acelasi juriu a acordat si o mentiune speciala lungmetrajului animat “Crulic – drumul spre dincolo”, de Anca Damian.

Sursa: HotNews

(Alte informatii aici)

Un inginer de origine romana a inventat un avion care se poate incarca de la soare

Alături de o echipă de voluntari, printre care un alt român, Sorin Mareş, Călin Gologan a reuşit să construiască cel de-al patrulea şi cel mai revoluţionar avion al carierei sale – Elektra One. Aparatul rezultat cântăreşte fix 100 kilograme, fără baterii. Are tren escamotabil (după decolare se retrage în fuselaj) şi o foarte bună rată de planare, fiind considerat un mic motoplanor electric. Ca să vă imaginaţi cât de lin poate zbura, gândiţi-vă că, de la înălţimea de 1.000 metri, avionul planează cu motorul oprit cam 24 de kilometri! Autonomia de zbor este de trei ore, la o viteză de croazieră de 160 km\h!

Sursa: Evenimentul Zilei

Reportaj despre Romania in Daily Mail: "Romantic Romania"

Maramures, stretching from Transylvania to the Ukrainian border, is becoming something of an unlikely hotspot. Interior decorator Nicky Haslam has recently bought a farmhouse and Prince Charles has been singing its praises for ages.  And I know why: the countryside is ludicrously pretty and the peasant way of life beguiling. Hay meadows full of rare wild orchids stretch up into wooded hills, the pace of life doesn’t get much faster than the two nags giving me a lift, and the sense of getting away from it all is overpowering.

Sursa: Daily Mail

De data aceasta, dorim sa incheiem prin a mentiona doua initiative inaugurate fie recent fie mai demult, dar care merita laudate pentru efectul pe care il vor avea. Una se refera la intrarea in vigoare a Legii Fatedelor:

Începând cu data de 10 august a acestui an, a intrat în vigoare legea reabilitării faţadelor, potrivit care ia, persoanele care deţin clădiri în stare avansată de degradare şi nu iau măsuri pentru reabilitarea acestora, vor fi sancţionate. Legea nr. 153/2011  privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 11 august. Conform acesteia, toate clădirile care prin starea de degradare constituie un risc pentru viaţa, sănătatea sau siguranţa populaţiei şi dăunează calităţii mediului sau cadrului urban construit, necesită lucrări de intervenţie pentru reabilitarea acestora.În cazul în care proprietarii nu se sesizează, autorităţile administraţiei publice vor emite notificări persoanelor în cauză. Expertiza clădirilor va fi realizată de către colectivele tehnice specializate care vor stabili proiectul de intervenţie pe baza căruia vor demara lucrările.

Sursa: CDExecutive

O alta initiativa frumoasa este cea mentionata, din nou, de user-ii site-ului Skyscrapercity, aceea de a crea un site/business bazate pe fotografii aeriene ale Romaniei: fotodesus.ro. Puteti arunca o privire aici si vedea cateva din cele mai impresionante situri arheologice din Tulcea, de exemplu. Articole înrudite:

Expozitie-eveniment de carte veche

Posted: 22 Aug 2011 11:30 PM PDT

Cu ocazia Zilelor Aradului, Biblioteca Judeteana « A.D.Xenopol » si Complexul Muzeal  ofera aradenilor o expozitie bibliofila de exceptie. In perioada 19 – 28 august 2011 publicul va putea admira in premiera cele mai valoroase exemplare de carte veche aflate in colectia bibliotecii aradene.

Expozitia “Incunabule din colecția de carte rară a Bibliotecii Județene” deschisa la sectia de arta a Complexului Muzeal Arad reuneste 24 de volume realizate in perioada de inceput a tiparului, de la inventarea acestuia de catre Johannes Guttemberg (cca 1455) si pana la anul 1500.

Exponatele prezentate sunt incunabule religioase si laice, valoroase prin raritate, frumusete sau atelierul unde au fost imprimate. Aradenii au ocazia rara sa admire cateva volume unicat in Romania  ca Vergilius, Opera (Venetia, 1482), Biblia tiparita de eruditul tipograf german Anton Koberger (Nurnberg, 1493), Dictys Cretensis, Historia Troiana (Venetia, 1499), Joannes Duns Scotus, Quaestiones quodlibetales (Venetia, 1481) si predicile lui Johannes de Bromyard (Nurnberg, 1485).

Expozitia “Incunabule din colecția de carte rară a Bibliotecii Județene” este deschisa pe perioada Zilelor Aradului la sectia de arta a Complexului Muzeal Arad, strada Gh. Popa de Teiuș, nr. 2 – 4, etajul 2, intre orele 9-17. Luni, 22 august expoziția este deschisă intre orele 19-24 în cadrul evenimentului “Noapea albă a instituțiilor de cultură”.

Articole înrudite:

Descopera “Calea Victoriei” 27 august 2011

Posted: 22 Aug 2011 10:00 PM PDT

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 27 august, de la ora 11:00, la o plimbare pe una dintre cele mai vechi si vestite artere ale Bucurestiului, Calea Victoriei, in compania istoricului Anita Sterea.

In aceasta expeditie culturala veti descoperi frumusetea caselor si monumentelor de pe Calea Victoriei si veti afla povestea oamenilor care le-au construit si momentele memorabile petrecute pe aceasta cale regala.

Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucurestiului. inainte de domnia lui Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti, numele ei fiind Drumul Brasovului si era formata doar din segmentul dintre Cercul Militar si Piata Victoriei. Portiunea cuprinsa intre Piata Natiunilor Unite (fosta Piata Senatului) si bulevardul Regina Elisabeta era cunoscuta in acea vreme sub numele de Ulita Mare spre Sarindar pentru ca ducea catre biserica Sarindar (astazi, Cercul Militar National).

Drumul, rezultat din unirea dintre Drumul Brasovului si Ulita Mare spre Sarindar, a fost deschis in anul 1692, de catre domnitorul tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu, sub numele de Podul Mogosoaiei. Ulita nou formata era pavata cu trunchiuri de copaci. Strazilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care si noua cale primeste denumirea de „Pod", Podul Mogosoaiei. Noua strada a fost construita pentru a asigura o cale de legatura intre mosia voievodului – Mogosoaia si palatul domnesc, amplasat in apropierea Curtii Vechi. Artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boieresti, biserici, hanuri, hoteluri, pravalii, magazine de lux, cafenele si institutii de stat.

Casele si palatele pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint Casa Cesianu, Palatul Cantacuzino, Casa Disescu, Casa Vernescu, Palatul Ghika-Gradisteanu, Academia Romana, Casa Monteoru-Catargi, Palatul Romanit, Palatul Stirbei, Athenee Palace, Muzeul Theodor Aman (vizita interior), Ateneul Roman, Palatul Regal, Biblioteca Centrala Universitara, Biserica Cretulescu, Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Casa Capsa, Cercul Militar National, Biserica Sarindar, Hotel Bulevard, Pasajul Macca-Villacrosse, CEC, Palatul Postelor, Biserica Stavropoleos (vizita interior) si Carul cu Bere.

Cea care va va conduce in aceasta calatorie in spatiu si timp este o tanara istoric, indragostita de orasul vechi. Va propunem sa cunoastem mai bine locurile frumoase din Bucuresti si istoria lor pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla si de ignoranta.

Lector: Anita Sterea

Cost: 30 ron, 25 ron pentru studenti

Locatie: pe Calea Victoriei, plecare din fata Palatului Cantacuzino

Data si ora: sambata, 27 august, de la ora 11:00

INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO

 Articole înrudite:

No comments:

Post a Comment