Friday, 26 August 2011

[Indexdecontacte] De bine despre România!

De bine despre România!

Link to RomaniaPozitiva

Introducere in istoria Artei

Posted: 26 Aug 2011 10:00 AM PDT

Fundatia Calea Victoriei va invita din 13 septembrie, ora 18:30, la atelierul de Introducere in Istoria Artei, pornind de la antichitate si pana in zilele noastre, sustinut de arhitectul Irina Neacsu.

Cursul propune, pe parcursul a 9 sedinte, o prezentare in linii generale a istoriei artei. Plecand din Antichitate si ajungand in ultimele decenii ale secolului 20, vom vedea cum s-au succedat stilurile in arta si arhitectura, si vom intelege ce a determinat schimbarile de expresie ale factorului cultural in diferite locuri si timpuri.

Prezentarea nu se vrea a fi o insiruire de opere si date istorice, ci mai degraba o prezentare realista a fenomenelor ce au avut loc in sfera artei de-a lungul vremii, ca relationare la factorii istorici generali. Vom vorbi despre stiluri si personalitati marcante, si vom invata sa recunoastem si sa plasam in timp artistii si operele lor de capatai. In final vom vorbi, fireste, si despre arta pe teritoriul Romaniei, mentionand artisti important si stiluri de arhitectura din diferitele zone ale tarii.

Atelierele se vor desfasura in cate 2 ore de imagini si povesti:

1. PREMIZELE EVULUI MEDIU (sec. 8-10)

o Mostenirea Imperiului Roman – notiuni despre clasicitateaz antica

o Bizant si arta Imperiului de Est

o Renasterea Carolingiana si inceputurile Evului Mediu

2. EVUL MEDIU (sec. 10-14)

o Stilul Romanic si perioada feudalismului

o Stilul Gotic

o Pre-Renasterea

o Arta Islamica

3. RENASTEREA IN ITALIA (sec. 15)

4. RENASTEREA IN AFARA ITALIEI (sec. 15-16)

5. MANIERISM SI BAROC (sec. 16-17)

6. SECOLELE 18-19

o Rococo

o Neoclasicismul

o Romantismul

o Realism si Naturalism

o Simbolismul

o Arts&Crafts

7. SECOLUL 19 (partea 2)

o Impresionismul

o Post-Impresionismul

o Art Nouveau/ Jugendstil/ Modernista/ Stile Libero/ Secession

8. SECOLUL 20

o Modernismul: – Expresionism, Futurism, Cubism, Dadaism, Bauhaus, De Stijl, Constructivism, Noul Realism, Suprarealism

o Arta Contemporana – Arta Abstracta, Pop Art, Arta Conceptuala

9. ARTA IN ROMANIA

Lector: Irina Neacsu

Numar ateliere: 9

Frecventa: saptamanal

Tip: Teoretic

Cost: 270 ron, 200 ron pentru studenti

Locatie: Galeriile Artmark (str. C.A. Rosetti 5, vis-a-vis de Biblioteca Centrala Universitara)

Data si ora: marti, 13 septembrie, de la ora 18:30

INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.ROArticole înrudite:

Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania / 2-4 septembrie 2011

Posted: 26 Aug 2011 03:18 AM PDT

Ia-ţi un weekend liber şi vino la Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania, la Tulcea, între 2 şi 4 septembrie 2011, să vezi Delta în ritm de canotcă. Prinde un weekend de vară în barcă alături de Ivan Patzaichin şi Rowmania şi vino să vezi competiţii de viteză, expoziţii cu bărci şi concerte.

Cele mai importante momente:

Competiţia Ivan Patzaichin – concurs de vâslit între echipele din satele Deltei (aproximativ 30 de canotci ce atrag asistenţă locală şi naţională). Concursul are deja o tradiţie de 7 ani, însa a fost întrerupt în ultimii doi ani din lipsă de fonduri. Bărcile folosite în competiţia de anul acesta vor fi primele din seria produsă de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Maratonul Dunării - este cel mai mare tur proiect internaţional, demarat acum 50 de ani. Echipele din ţările riverane Dunării şi din alte colţuri ale lumii vâslesc de la izvoare până în Deltă (Ingelborg, Germania – Sf. Gheorghe) – peste 200 de bărci de pe Dunăre sosesc în Tulcea în cadrul Festivalului, iar participanţii sunt întâmpinaţi şi premiaţi. Pentru prima oară va participa şi un român de la izvoare până la mare. (http://tidromania.wordpress.com)

Online duplex video streaming Tulcea – Viena (2012 va fi anul României în centrul de vizitare din Orth / Donau, cu o expoziţie de fotografie în turnul castelului, produsă de către Autoritatea Rezervaţia Biosferei Delta Dunării ca o parte a proiectului DANUBEPARKS. Mai multe detalii pe: http://www.danubeparks.org

Zonele de desfăşurare a festivalului

• Faleza Dunării din Tulcea – promenada marginită de terase, hoteluri şi reşedinţe, festivalul va fi organizat în cea mai traversată zonă a cheului.

• Lacul Ciuperca şi zona de promenadă aferentă – lacul asigură spaţiu pentru competiţia de bărci şi pentru vâslitul de plăcere. Împrejurimile vor fi amenajate pentru alte activităţi sportive, concursuri şi spectacole.

Program

2 septembrie

19:30-20:30 Deschiderea oficială a festivalului: speech-uri, expoziţie de bărci (pe Faleză)

20:30                     Concerte: Toulouse Lautrec, Travka

3 septembrie

10:00-11:00         Deschiderea Târgului proiectelor de investiţii dedicate Dezvoltării Durabile în Delta Dunării (pe Faleză, în dreptul ARBDD)

Târgul proiectelor va fi deschis vizitatorilor în perioada 3-4 septembrie, între orele 09:00-18:00. Participă peste zece organizaţii nonguvernamentale şi instituţii care derulează proiecte de dezvoltare durabilă.

11:00-18:00 Plimbări de agrement în canotcă pe lacul Ciuperca

(echipele înscrise pot vâsli 30 de minute în canotcile puse la dispoziţie de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23)

12:00-15:00         Dezbatere "Antreprenoriatul rural în Delta Dunării: oportunităţi şi ameninţări" (dezbatere organizată de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, la care vor participa organizaţii non-guvernamentale, autorităţi publice şi locale, instituţii publice, media) (Hotel Esplanada)

13:00                                     Concurs de vâslit în bărci cu vâsle de 10+1 locuri pe lacul Ciuperca

(echipele ce participă la concurs sunt alcătuite din reprezentanţi ai administraţiei instituţiilor şi companiilor locale etc.)

14:00-17:00         Concert al Fanfarei Valurile Dunării din Galaţi

16:00-19:00 Spectacolul Comunităţilor Locale – promovarea diversităţii etnice, lingvistice şi   culturale a minorităţilor naţionale din Dobrogea de Nord. Fiecare comunitate locală va prezenta un moment artistic (ansambluri de muzică şi dans) de aproximativ 15 minute.

La jumătatea spectacolului, va avea loc premierea participanţilor din concursul de bărci de 10+1 locuri

20:00-22:30         Concerte: Radu Captari, Christian Becker & Avenue Band

4 septembrie

12:00-13:00         Competiţia "Ivan Patzaichin" – concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, între echipele din localităţile Deltei (Startul: Mila 36, Sosire : pontonul Căpităniei, Faleza Tulcea).

Concursul are deja o tradiţie de 7 ani, însa a fost întrerupt în ultimii doi ani din lipsă de fonduri. Bărcile folosite în competiţia de anul acesta vor fi primele din seria produsă de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.

16:00 Întâmpinarea participanţilor la Maratonul Dunării – peste 200 de bărci din toată lumea ajung în portul Tulcea aproape simultan – participanţii sunt întâmpinaţi şi premiaţi, iar cele mai interesante bărci vor fi expuse într-o zonă specială.

Maratonul Dunării - este cel mai mare tur proiect internaţional, demarat acum 50 de ani. Echipele din ţările riverane Dunării şi din alte colţuri ale lumii vâslesc de la izvoare până în Deltă (Ingelborg, Germania – Sf. Gheorghe). Pentru prima oară participă şi un român. (http://tidromania.wordpress.com)

16:30 Duplex on-line cu video streaming România-Viena cu ocazia Zilei României  susţinută de Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării în cadrul evenimentului internaţional DANUBEPARKS. Evenimentul se petrece simultan cu Festivalul de la Tulcea şi cu momentul sosirii la gurile Deltei a convoiului Tour International Danubien (TID) cu participanţi din toate ţarile riverane Dunării.

18:00                                     Festivitatea de premiere a câştigătorilor Competiţiei Ivan Patzaichin şi a participanţilor la Maratonul Dunării

20:00 Concerte: Bandidos, VH2


Articole înrudite:

Fortificaţiile create de daci vor putea fi vizitate şi cu ajutorul unor tururi virtuale

Posted: 26 Aug 2011 01:07 AM PDT

Vesti bune pentru istoria dacilor!

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor fi incluse într-un muzeu virtual realizat cu ajutorul tehnologiei 3D de profesori şi studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică, din Cluj-Napoca. Proiectul a fost prezentat în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, cu prilejul primei ediţii a manifestării “Ziua Porţilor Deschise”.

Proiectul intitulat “Dacia virtuală” va fi o bază de date digitală cu cât mai multe obiecte provenite din cetăţile dacice, care vor fi exponatele unui muzeu virtual, scrie romanialibera.ro

Prima ediţie a Zilei Porţilor Deschise ale sitului arheologic prioritar Ulpia Traiana Sarmizegetusa a avut loc în data de 6 august 2011. Aici mai multe informatii.


Articole înrudite:

FOTO: In vizita la Atelierul-Muzeu Moara de Hartie, Parcul Comana

Posted: 26 Aug 2011 12:00 AM PDT

No comments:

Post a Comment